Ihmeelliset Ilmakasvit eli Tillandsiat

  • Ilmakasvienkäyttö:
    • Ilmakasveja voi käyttää monella eri tavalla mullan puuttumisen ansiosta. Niitä voi kiinnittää liimaamalla tai sitomalla moniin erilaisiin alustoihin, kuten oksiin, puunpalasiin, kiviin…, vain mielikuvitus on rajana. Tietysti tillandsiat ovat kauniita ja mielenkiintoisia jo ihan itsessään ja esimerkkisi pelkkä sopiva lasia-astia on monesti hyvä valinta ilmakasville.
    • Niistä voi myös helposti rakennella erilaisia pieniä asetelmia, joihin voi vaikka yhdistellä metsäisempää sammalta ja käpyjä tai jotain pirteämpää kuten erilaisia koriste materiaaleja ja kiviä.
  • Perushoito:
    • Tillandsiat on syytä sijoittaa itä tai länsi ikkunalle, etelä ikkuna on varsinkin kesäisin helposti liian paahteinen. Tillandsiat viihtyvät yleensä hyvin hajavalossa, mutta eivät kuitenkaan kestä jatkuvaa hämärässä oloa.
    • Kastelu: Tillandsiat ottavat tarvitsemansa kosteuden pääasiassa lehtiensä kautta. Sopivia kastelu tapoja ovat esimerkiksi sumuttaminen tai veteen upottaminen. Huoneilman lämpötilasta ja kosteudesta riippuen sopiva kastelu välin on usein kerran tai kahdesti viikossa. Lämpimämmässä ja kuivassa ilmassa useammin, kuin viileämmässä ja kosteammassa. Sumutettaessa kasvi on syytä sumuttaa kauttaaltaan kosteaksi. Veteen upotettaessa tillandsiaa ei kannata jättää sinne pitkäksi aikaan vaan jo muutaman minuutin jakso riittää. Jos vesi jää liian pitkäksi aikaa lehtiruusukkeeseen on vaarana, että tillandsia mätänee, varsinkin tiukka ruusukkeellisissa lajeissa on syytä olla tarkkana.
    • Lannoitus: Tillandsiat eivät vaadi paljoa lannoitusta. Halutessaan niitä voi lannoittaa miedolla lannoitteella kerran kuussa kastelun yhteydessä.
  • Tillandsiat saattavat viihtyessään kukkia. Kukinnan kuihduttua emokasvi alkaa pikkuhiljaa kuihtua ja sen tyvelle alkaa muodostua uusia lehtiruusukkeen alkuja, joista sen kasvattamisen voi alkaa alusta. Kaikki ananaskasvit joihin tillandsiatkin kuuluvat kukkivat samalla periaatteella.